fredag 16 december 2011

Cambrai 1917 – det första pansaranfallet

Hösten 1917 genomfördes historiens första regel­rätta pansaranfall. Det skedde på väst­fronten, nära den franska staden Cambrai. De brittiska Mark IV-strids­vagnarna var framgångsrika. Men för besättningarna inne i dessa monster av stål var villkoren fruktansvärda.

fredag 2 december 2011

Kulspruta

Vapen och krigsteknik
En anledning till att första världskriget blev ett skyttegravskrig var att man hade lyckats uppfinna nya, väldigt bra vapen - men inte några bra sätt att ta sig fram och använda dem på. Därför hamnade man bakom varsin vall och använde sina stora vapen utan att göra någon direkt attack. Här är några olika vapen man började använda sig av i första världskriget:

Kulsprutan uppfanns först vid första världskriget. Men den var stor och otymplig, så man placerade den vid vallen i skyttegraven och försökte bara skjuta ner soldaterna på andra sidan - det var den bra på - men det förde ju inte direkt kriget framåt. Det fanns minst en kulspruta på vad tvåhundrade meter i skyttegravarna och det sägs att 40% av alla soldater dödades av kulsprutor under första världskriget.
Källa: http://thechristmastruce.tumblr.com/

fredag 25 november 2011

Den tyska karbinen modell 98 K


Den enskilde soldaten under första världskriget utrustades med ett armégevär, vars konstruktion baserade sig på teknologiskt kunnande och stridstekniska erfarenheter gjorda under senare delen av 1800-talet.
Utmärkande för dessa vapen var en lång pipa. Denna hade övertagits från de äldre armégevären avsedda för svartkrutsladdad ammunition. Genom den långa pipan kunde det förhållandevis energisvaga svartkrutet ge projektilen tillräcklig utgångshastighet. Då röksvagt krut införts i början av 1890-talet hade kalibermåttet sänkts till mellan 6,5 och 8 mm. Gevärens system var av repetermodell utrustade med magasin rymmande mellan fem och tio patroner. Påfyllning av patroner utfördes med hjälp av laddram rymmande vanligtvis fem patroner - så kallad "paketladdning". Patronerna var kraftigt laddade och hade en utgångshastighet, som låg mellan 700 och 900 meter i sekunden. Det innebar att projektilbanan var flack upp till mellan 300 och 400 meters skjutavstånd. Då man räknade med att beskjuta stora mål, anfallande kavalleri och stormande infanteri, försågs vapnen med ett grundsikte för 300 eller 400 meters skjutavstånd.

Källa: http://www.gotavapen.se/gota/artiklar/kar98k/kar98k.htm

fredag 18 november 2011

Slaget vid Jylland



Slaget vid Jylland ägde rum nära den danska kusten. Det var den enda stora drabbningen mellan den brittiska och den tyska flottan under Första världskriget och anses ofta vara det största enskilda sjöslaget i historien.
Omkring 250 fartyg deltog.
Resultatet av slaget blev dock samtidigt att den tyska flottan återvände till sina hamnar och aldrig återvände ut och på så sätt var slaget en framgång för britterna som därmed kunde behålla herraväldet över haven.
Kanonerna hördes så långt bort som i Norge, och i Ringköbing på Jylland skallrade fönsterrutorna av eldgivningen. Inte heller i Sverige gick slaget obemärkt förbi, efter några dagar började nämligen lik flyta i land på den svenska västkusten.

Källa: http://jonasjacobsson.blogspot.com/2009/05/wwi-93-ar-sedan-storsta-sjoslaget.html

fredag 11 november 2011

Zeppelinare

Det första bombanfallet mot en civil stad utfördes under första världskriget, men det var inte av flygplan utan av luftskepp. Framför allt Tyskland byggde en ganska ansenlig flotta av den nya Zeppelinaren, och till en början var de relativt effektiva. När britterna kom på hur de kunde få sina jaktflyg att flyga högre, och skjuta med spårljus som antände luftskeppens vätgas, var dock Zeppelinarnas tid över.

Källa: http://www.karlskoga.se/gymnasiet/806.html

fredag 28 oktober 2011

fredag 21 oktober 2011

Bilder från 1:a världskriget

                                            Irländska soldater under slaget vid Somme 1916
                                                                       Jaktplan
                                                                   Tjocka Berta

fredag 30 september 2011

FÖRSTA VÄRLDSKRIGET

Artiklarna är hämtade ur tidskriften "Historia i fokus"

Olika författare skriver om kriget

Det är intressant att läsa

många människor fick sätta livet till

Den första stridsvagnen användes i första världskriget