fredag 25 maj 2012

Attacken mot Pearl Harbour













Attacken mot Pearl Harbor (kallad Hawaii Operation eller Operation AI av det japanska kejserliga högkvarteret (Operation Z i planeringsstadiet) och Slaget vid Pearl Harbor var ett överraskningsanfall som utfördes av den kejserliga japanska flottan mot den amerikanska marinbasen vid Pearl Harbor, Hawaii på morgonen den 7 december 1941. Nästa dag förklarade USA krig mot Japan vilket resulterade i landets inträde i andra världskriget. Attacken var tänkt som en förebyggande åtgärd för att hålla den amerikanska Stillahavsflottan borta från kriget som kejsardömet Japan planerade i Sydostasien mot Storbritannien och Nederländerna, samt USA i Filippinerna. Basen attackerades av japanska flygplan (totalt 353, i två omgångar) som startade från sex hangarfartyg.

Fyra amerikanska slagskepp sänktes (två av vilka bärgades och togs i bruk senare i kriget) och alla de fyra andra slagskeppen närvarande skadades. Japanerna sänkte eller skadade också tre kryssare, tre jagare, ett luftvärnsutbildningsfartyg[B] och ett minfartyg. 188 amerikanska flygplan förstördes, 2 402 personer dödades  och 1 282 skadades. Kraftstationen, varvet, underhållstjänsten, bränsle- och torpedlagringsanläggningarna samt ubåtskajerna och högkvarteret (även plats för underrättelsesektionen) attackerades inte. De japanska förlusterna var små, med 29 flygplan och fem miniubåtar förlorade och 65 militärer dödades eller sårades. En japansk sjöman tillfångatogs.

Attacken var en stor flygoperation under andra världskriget och kom som en stor chock för det amerikanska folket. Inhemskt stöd för isolationismen, som varit stark, försvann. Tysklands krigsförklaring mot USA, som inte begärts av något fördrag, flyttade USA från begränsat stöd till Storbritannien (t.ex. genom Lend-Lease  Act) till aktiv allians och fullt deltagande i kriget i Europa. Trots många historiska prejudikat för oanmälda militära åtgärder ledde avsaknaden av en formell förvarning från Japan, särskilt medan förhandlingarna fortfarande tydligt pågick, till att president Franklin D. Roosevelt i sitt tal proklamerade att den 7 december skulle vara "en dag som kommer att leva i vanära".



Källa: wikipedia

fredag 11 maj 2012

Anfallsplanen Operation Barbarossa

Tyska tanks anfaller

Tyska soldater anfaller



Tyskarna går in i Kharkov



Stalingrad

Ryska krigsfångar

Ryska kvinnor i Leningrad

Ryska trupper slår tillbaka i Stalingrad

Många soldater får sätta livet till

Vailey Zaitzew rysk prickskytt

General Zjukov ledde de ryska trupperna

Tysk krigsfånge

Ryska trupper går till motanfall

Kvinnlig rysk milis





Tyskland - Ryssland

I November 1939 krävde Ryssland av Finland vissa gränsområden i närheten av Leninggrad. Men Finland vägrade att gå med på kraven. Ryssarna flygbombade

Helsingfors och andra större städer. Efter mycket hårda strider trängde ryssarna igenom det finska försvaret i februari 1940. (Finland förlorade) Ryssland tog delar av Finland.


Stalin och Hitler misstrodde varandra ömsesidigt. Hitler ogillade dessutom i högsta grad Sovjetunionens ockupation av de baltiska staterna som tvingat en del tyskar att flytta på sig. I stället för att fortsätta huvudansträngningen mot England bytte Hitler i hemlighet taktik och satte igång Operation Barbarossa, ett gigantiskt anfall på Sovjetunionen.

Operation Barbarossa

På en väldig front av 300 mil och med en armé av 3 miljoner man föll tyskarna in i Ryssland från Östersjön till Krimhalvön. I början hade tyskarna även här snabba framgångar och nådde som längst Leningrad, Moskvas förorter, Sevastopol och Stalingrad, men sedan var det stopp. En väldig rysk motoffensiv räddade Moskva och den ryska industrin flyttades till Sibirien och drabbades således inte av en helt förintande skada, vilket hade varit Hitlers avsikt.

Stalin gav nu order om att Stalingrad - Stalins stad - måste försvaras till varje pris. I ett förintande slag hösten 1942 lyckades också ryssarna vända kriget och i januari 1943 kapitulerade den tyske fältherren Paulus och därefter befann sig tyskarna, om än långsamt, på ständig reträtt ut ur det väldiga landet.

Källa Wikipedia

Expedition Barbarossa

Anfallsplanen Operation Barbarossa

Tyska tanks anfaller

Tyska soldater anfaller



Tyskarna går in i Kharkov



Stalingrad

Ryska krigsfångar

Ryska kvinnor i Leningrad

Ryska trupper slår tillbaka i Stalingrad

Många soldater får sätta livet till

Vailey Zaitzew rysk prickskytt

General Zjukov ledde de ryska trupperna

Tysk krigsfånge

Ryska trupper går till motanfall

Kvinnlig rysk milis